Ohjeet ja säännöt

Mikä on Salainen Marttaystävä?

Salaisten ystävien rinkejä toimii maailmalla monenlaisia. Suomalaisia rinkejä ovat ainakin Salainen neuleystävä, Salainen leivontaystävä, Salainen tilkkuystävä ja Salainen kirjaystävä. Nyt lähtee käyntiin neljäs Salainen Marttaystävä!

Salainen ystävä -ringin perusperiaate on yksinkertainen: jokainen osallistuja saa salaisen ystävän, jota tulee ilahduttaa ringin säännöissä määritellyllä tavalla esimerkiksi erilaisilla yllätyslahjoilla. Lahjojen ja yllätysten lähettäjän henkilöllisyys selviää vastaanottajalle vasta viimeisen lähetyksen yhteydessä.

Übermartta:
Rinkiä hallinnoi pääsääntöisesti übermartta Johanna. Hanna toimii back up emona ja Johannan henkisenä tukena. Übermartta ottaa vastaan ilmoittautumisen, jakaa parit sekä huolehtii kirjanpidosta (paketin lähettäminen ja vastaanottaminen). Übermartat tavoittaa  sähköpostitse osoitteesta: salainen.martta@gmail.com

Mitä missä milloin, eli lyhennelmä säännöistä ja ohjeista

Tässä lyhennelmä alta löytyvistä ohjeista ja säännöistä. Nämä kun muistat niin pääset jo pitkälle. Lisätietoa voi aina käydä lueskelemassa tältä sivulta ja muilta välilehdiltä tai kysellä suoraan Übermartoilta.

1. Ilmoittaudu mukaan. Ilmoittautumislomake löytyy "Ilmoittautuminen" välilehdeltä.
2. Saat parisi tiedot ilmoittautumisajan päätyttyä.
3. Suunnittele parillesi hauskoja paketteja, yllätyksiä ja juttuja. Rinki kestää kolme kuukautta 1.2.-30.4.2013.
4. Lähetä yhteensä (vähintään) 3 pakettia (1 paketti/ kuukausi).
5. Kerro Übermartoille kun olet paketin lähettänyt ja sellaisen saanut, jotta tiedot saadaan lisättyä blogiin. Lisätietoa löydät "raportointi" välilehdeltä.
5. Ole yhteydessä pariisi muutenkin: esimerkiksi korteilla, nettipostikorteilla tai vaikka kommenteilla blogissa.
6. Pidä hauskaa ja opi uutta. Väliaikatietoja, ohjeita ja muistutuksia saat tämän blogin välityksellä ja välillä aina sähköpostitsekin. Sääntöjen opetteleminen ulkoa ei siis tosiaankaan ole tarpeellista.

Säännöt

Salainen Marttaystävä on tehty ilahduttamaan kaikkia osallistujia. Ohjeita on paljon ja ne ovat osittain aika tiukkasävyisiä. Älkää pelästykö, Übermartat vain haluavat pitää huolta siitä, että kaikki tietävät missä mennään.

Ringin kesto on 3 kuukautta, 1.2. - 30.4.2013.
Ilmoittautuminen alkaa 11.1.2013 ja päättyy 31.1.2013.
Jokainen osallistuja saa tietää parinsa viimeistään 3.2.2013.

Ota yhteyttä salaiseen marttaystävääsi heti, kun olet saanut marttaystäväsi tiedot. Voit olla häneen yhteydessä sähköpostilla, kommentoimalla ystäväsi blogia tai perinteisen postin kautta. Ota yhteyttä marttaystävääsi heti, kun olet saanut hänen yhteystietonsa (kuitenkin viimeistään 11.2.2013). Tällä tavoin emännät varmistavat, että olet leikissä mukana jo ennen varsinaisten muistamisten alkamista.

Ilmoittautuminen on sitova, joten ilmoittaudu mukaan vain jos tiedät pysyväsi leikissä mukana koko kolmen kuukauden jakson ajan.

Übermartat jakavat parit niin, että jokainen lähettää pakettinsa eri henkilölle kuin keneltä vastaanottaa omansa. Salaisen ystävän on tarkoitus pysyä salaisena leikin loppuun asti. Paljasta henkilöllisyytesi ystävällesi vasta viimeisen kirjeesi tai pakettisi yhteydessä! (Übermartat ilmoittavat posti- ja sähköpostiosoitteet, jotka kuuluu laittaa aina lähettäjän tietoihin, ilmoittautumisen jälkeen.)

Salaista ystävää on muistettava kerran kuussa marttamaisella lähetyksellä sekä muistaa ystävää  jollakin muulla tavalla vähintään kaksi kertaa kuukaudessa (käy ystäväsi blogissa kommentoimassa, nettikortteja, postia salaisesta sähköpostiosoitteesta jne). Ylärajaa muistamisille ei ole asetettu!

Viimeiset lähetyspäivät:  22.2., 22.3. ja 19.4.
Jos lähetät myöhässä (ilman kunnollista perusteltua syytä), putoat ringistä pois!

Ole huolellinen osoitetietojen kanssa! Jos lähetetty paketti palautuu übermartan osoitteeseen, niin lähetyskuluista huolehtii sen paketin lähettäjä eikä übermartta. Übermartan osoite, joka ilmoitetaan aina lähettäjän paikalle, kerrotaan sen jälkeen, kun ilmoittautumisesi on vastaanotettu ja hyväksytty.

Aina kun muistat salaista ystävääsi, raportoi lähetyksestäsi übermartoille!  Mainitse myös, jos kyseessä on viimeinen lähetyksesi. Samoin joka kerta, kun vastaanotat salaiselta ystävältäsi jotain, kerro asiasta übermartoille (sähköpostitse).

Übermartat pitävät kirjaa lähetetyistä ja vastaanotetuista paketeista ja viesteistä. Näin pystymme varmistamaan ja huomaamaan, jos joku laiminlyö ystäväänsä. Ilmoita übermartoille, kun olet paljastanut henkilöllisyytesi ystävällesi, sillä kirjaa pidetään myös siitä, mitkä parit ovat "valmiita".

Mikäli sinulla on blogi, raportoi siinä saamistasi paketeista. Salaisesta ystävästäsi on hauska kuulla, että lahja meni perille, ja muista osallistujista on kiinnostavaa lukea, miten kierros etenee. Myös paketin lähettäjän olisi hyvä kommentoida, että on huomannut paketin vastaanotetuksi (kommentoimalla postausta, lähettämällä salaisesta mailista postia tai esim. nettipostikortilla).

Osallistua voi vaikka sinulla ei olisikaan omaa blogia. Blogittomien paketit esitellään Salainen marttaystävä blogissa. Blogillisten paketeista tulee linkit samaan postaukseen, kuin blogittomien paketeista kuvat. Lähetäthän kuvan mukana muutaman sanan kommentin paketista, lähettäjän on mukava tietää mitä olet paketista ajatellut.

Raportoiminen on tärkeää. Jos jätät raportoimatta, niin putoat ringistä pois! Raportoimista varten on oma lomake, katso SMY-blogista kohta raportoiminen. Täytä raportti huolellisesti. Suoran linkin puuttuminen tai blogittomalla kuvan puuttuminen aiheuttaa sen, että paketti ei välttämättä päädy tulleiden pakettien listaan! Jos lähetät kuvan sähköpostin liitetiedostona, pidä kuvakoko alle 500 kt, niin übermarttojen sähköposti ei mene tukkoon ja sivutkin toimivat paremmin. Ja emännät säästyvät kuvien pientämiseltä.

Kierroksen aikana salaisen ystävän ilahduttamiseen tulee käyttää yhteensä 35 euroa plus postikulut (noin 30 euroa). Ohjesumma varmistaa sen, että leikki pysyy oikeudenmukaisena. Tarkoitus ei ole käyttää mahdollisimman paljon rahaa, vaan miettiä saamiensa tietojen perusteella, mikä salaista ystävää oikeasti ilahduttaisi!

Leikkiin pääsee mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeen tiedot menevät vain übermartoille sekä salaiselle ystävällesi, eikä niitä jaeta eteenpäin kenellekään muulle. Mahdollisesti omalle marttayhdistyksellesi, mikäli yhdistyksesi tukee salaiseen marttaystävään osallistumista, tarvitsevat he tiedon osallistujista.

Salainen ystäväsi päättelee vastaustesi perusteella, millaiset asiat sinua ilahduttaisivat. Mieti vastauksesi huolella. Kysymykset 21---> on tarkoitettu vain übermarttojen tietoon, näin varmistetaan, että olet lukenut säännöt ennen ilmoittautumista.

Huomioi, että übermartat lähettävät ilmoittautumislomakkeen yläosan salaiselle ystävälle sellaisenaan. Erityisen tärkeää on täyttää ilmoittautumislomakkeeseen oikeat yhteystiedot, sekä postiosoite että toimiva sähköpostiosoite. Übermarttojen on saatava yhteys kaikkiin osallistujiin sähköpostitse!


Salaista Marttaystävää muistetaan monella tapaa:

    * marttamaisella paketilla kerran kuussa (raportoi übermartoille)
    * kommentoimalla blogiin, jos sellainen on (raportoi ensimmäisestä yhteydenotosta)
    * lähettämällä postikortteja/nettikortteja tai/ja sähköpostia vähintään kaksi kertaa kuukaudessa (nämä raportoidaan paketista raportoinnin yhteydessä, katso kohta raportointi)

Teemat:
Jokaisella kuukaudella on teema, mikä toivon mukaan helpottaa paketin kokoamista. Paketit voivat sisältää sinänsä lähes mitä tahansa, mutta on hyvä muistaa, ettei lähetä sellaista, mitä ei olisi itselläkään kiva saada. Pakettien kuuluu olla DIY-henkisiä (do it yourself), voit esimerkiksi itse näpertää parillesi jotakin, lähettää tarvikkeita ja antaa ystävällesi myös uusia vinkkejä!

Pikku-Enkelit

Ilmoittautumislomakkeessa kysytään halukkuudesta ryhtyä "Pikku-enkeliksi". Tässä lyhyesti mistä on kyse:
- Joskus (valitettavasti) voi käydä niin, että joku osallistujista ei saakaan yhden kuun pakettia. Syy tähän voi olla se, että hänen ystävänsä jättää leikin kesken, ei pysty paketteja lähettämään tai paketti katoaa. Vielä näin ei ole SMY kierroksilla käynyt, mutta varautuminen kannattaa. 
- Pikku-enkelit auttavat Übermarttaa varautumaan epätoivottavaan tilanteeseen lähettämällä jotain pientä pelastuspakettia varten. Mukavaa olisi, jos paketissa olisi myös muutama postimerkki, jotta paketin lähetyskulut saadaan katettua.
- Jos käy niin, että jokin paketti ei koskaan mene perille Übermartta lähettää osallistujalle "pelastuspaketin", joka kootaan niistä teidän lähettämistänne pikku jutuista. 
- Tilanteessa, jossa joku osallistuja jättää leikin kesken pyritään siihen, että parit jaetaan udelleen niin, että  pelastuspaketeille ei olisi lainkaan tarvetta. Pelastuspaketteja tarvitaan mikäli tilanne selviää liian myöhään ja parien uudelleen jakamisella ei enää voida tilannetta korjata.